Albert Riele Premiere
43 mm – mkt bra skick SÅLD

Kategori:

Beskrivning

Albert Riele – Premiere

Det här är en ovanlig schweizisk klocka, uppbyggd kring Rondas legendariska quartzverk 8040.N med kronograf, stort datum samt veckodagsvisning förutom tiden. Designen är tilltalande och väcker uppmärksamhet utan att vara ”blingig”. Här samverkar boettens polerade ytor elegant med de mattslipade partierna och klockan ser i mitt tycke betydligt dyrare ut än den är. Den mönsterprofilerade urtavlan bidrar i hög grad till detta. Originalbandet i krokodilmönstrat kalvskinn med sitt viklås av hög kvalitet är också  i mycket gott skick. Klockan är vattentät ner till 100 meter samt är 43 mm i diameter utan krona. Batteritiden beräknas enligt fabriken till 4 år.

Modellen har tillverkats under de senaste 5-6 åren men då handlingar och box har förkommit är det svårt att bestämma klockans ålder. Själv bedömer jag ändå tillverkningsåret till 2019.

Modellen heter Premiere, en av fabrikens nuvarande tre modellserier. 1875 blev företagets grundare, Albert Riele, lärare på den prestigefyllda urmakarskolan på Rue Numa-Droz i La-Chaux-de-Fonds i Schweiz och några år senare även styrelseledamot tillsammans med Girard Perregaux i samma företag.

Albert Rieles eget urföretag blev snabbt ledande inom tillverkning och montering av högkvalitativa klockdelar som boetter, urverk och visare. Albert skickade in ett antal urverk till kontrollmyndigheterna i Saint-Imier och La Chaux-de-Fonds som då blev premierade med titeln “Bulletins 1ère Classe”, ett certifikat för högsta klassens urverk. Företaget fick även godkännande av “Bureaux d’observation des montres de poche”, föregångare till COSC – det officiella schweiziska chronometerinstitutet.